Begeleidingshoek

Begeleidingshoek

Hoewel er van de 3 peutergroepen, slechtst 1 erkende voorschoolgroepen zijn, streven wij ernaar de kwaliteit van onze peutergroepen op gelijkwaardig niveau te brengen en houden. Dit wil zeggen dat alle kinderen in de peutergroepen op dezelfde wijze uitgedaagd, gestimuleerd en ondersteund in hun ontwikkeling worden.

Dit gebeurt onder andere door het gebruik van de educatieve methode Ko Totaal (Uk & Puk en Puk & Ko). Zoals u weet wordt in zowel de baby- als peutergroepen gewerkt met deze methode. Belangrijk onderdeel van deze methode zijn de dagelijkse momenten in de grote en kleine kring. Tijdens de grote kring worden er activiteiten met de hele groep gedaan. De kleine kring wordt gedaan op het moment waarop ’s ochtends in de hoeken wordt gespeeld. Er is een begeleidingshoek, waarin activiteiten met een kleiner groepje kinderen gedaan wordt.

In de kleine kring worden de daarvoor bedoelde activiteiten uit Puk & Ko uitgevoerd. Echter gaat de kleine kring nu tevens aangegrepen worden om extra aandacht te besteden aan schoolse vaardigheden, als voorbereiding op de basisschool. Denkt u hierbij aan het leren van de kleuren en vormen, aan tellen, benoemen van lichaamsdelen, enzovoort. Om ervoor te zorgen dat al onze peuters bij het verlaten van de opvang deze schoolse vaardigheden beheersen, wordt er intern aan werkbladen gewerkt. Op deze werkbladen, staan spelletjes en oefeningen met betrekking tot kleuren, tellen, enzovoort, die de leidster op speelse wijze met de kinderen doet.

Vanaf het moment dat uw kind 2,5 jaar is, wordt uw kind minimaal 1 keer per week ingedeeld in de begeleidingshoek. Uw kind krijgt een speciaal schrift waar zijn/ haar foto en naam op komt. Hierin houden de leidsters door middel van de werkbladen die zij met uw kind maken, de vorderingen van uw kind bij. Op deze manier kunnen de leidsters in kaart brengen waarin uw kind nog extra oefening nodig heeft en wat uw kind al goed kan. U kunt deze schriftjes natuurlijk inzien en krijgt ze als uw kind de opvang verlaat mee naar huis.